top of page

Over mij

Wie ben ik? Een sluitend antwoord daarop vinden is zowat het moeilijkste wat je me kan vragen. Maar hieronder alvast een beginpunt. Ik probeer je zicht te geven op mijn visie, overtuigingen, waarden en eigen ervaringen om zo een beeld te geven van wie je tegenover je krijgt wanneer we in gesprek gaan.

Mensen ondersteunen in hun groei geeft me energie en voldoening. Niks cooler dan een coachee die na een gesprek naar zijn collega stapt, toch dat moeilijke gesprek aangaat en zo een belangrijke stap zet. Of iemand die voor het eerst "nee" zegt tegen een opdracht en zo tijd voor zichzelf maakt. 

Zelf heb ik intussen ook de nodige watertjes doorzwommen. Ik ben behoorlijk kritisch en durf nadenken over wat ik uit het leven wil halen en ga met die inzichten aan de slag. Ik ben ondernemend en gedreven en vooral: niet bang om te springen. Daar horen ook moeilijke keuzes bij, absoluut. Maar eens de keuze gemaakt is - en na een goeie huilbui - ga ik ervoor. 

Op mijn pols staat dan ook "Just do it." Een herinnering aan iets wat ik doorheen de jaren leerde: ga ervoor. Probeer. Als iets niet lukt, heb je weer wat geleerd. En vooral: laat je niet in de weg zitten door wat anderen erover vinden of erover zullen denken. Het kompas op mijn onderarm daagt me elke dag weer uit om mijn eigen weg te kiezen. 

Ik ben een bezige bij die variatie heerlijk vind. Naast mijn coachingspraktijk, geef ik ook opleidingen, ben ik geïntrigeerd door rituelen, werk ik samen met een advocatenkantoor, serveer ik af en toe eens een koffietje en geef ik spinninglessen. Ik hou van die ‘en-en-en’ verhalen, die me de ruimte geven om met al mijn passies aan de slag te zijn. Ik hou ervan om nieuwe mensen, ideeën, plekken... te ontdekken. Ik heb een sterke drive om bij te leren. Vraag me maar eens naar mijn boekenkast, als we elkaar zien. 

In mijn vrije tijd kan je me meestal met mijn neus in een boek terugvinden. Ik verlaat het huis niet zonder. En voor je je daarbij moeilijke boeken voorstelt: liefst lees ik fictie, Engelstalige fantasy of Scandinavische thrillers. Ik heb ook groene vingers, het onderhouden van mijn urban jungle (ik heb zo'n 100 planten in huis) vraagt dat wel.  Ik vind het heerlijk om in zo'n zaken de tijd volledig uit het oog te kunnen verliezen en gewoon bezig te kunnen zijn.

Mijn achtergrond

Ik begon mijn loopbaan als trainer en procesbegeleider in organisatieontwikkeling voor schoolteams doorheen heel Vlaanderen. Al snel heb ik me verdiept in het neerzetten van succesvolle veranderingsprocessen. Wat ik ontdekte, was me niet vreemd: de menselijke kant van verandering is de allerbelangrijkste. Sinds 2017 werkte ik als coach met leidinggevenden in het onderwijs. Verschillende thema’s kwamen daarbij aan bod: loopbaanontwikkeling, competentieontwikkeling, veranderingstrajecten, omgaan met weerstand, conflicten, functioneren… 

 

Van 2019 tot 2021 gaf ik zelf leiding aan een team van 10 procesondersteuners en coaches. Hier kon ik mijn vaardigheden aanscherpen in het stimuleren van persoonlijk leiderschap, het groeigericht opvolgen van medewerkers en het omgaan met weerstand. 

In 2021 gooide ik het roer om. De aanleiding was een burn-out. Ik ontdekte dat ik veel te lang over mijn eigen grenzen was gegaan om alle ballen in de lucht te houden. Mijn job, mijn sociale leven, mijn relatie... alles kwam op de eerste plaats. En alles moest ik natuurlijk ook 'perfect' doen. Vrijwel dagelijks hoorde ik mezelf ‘ja’ zeggen tegen anderen en daarmee ‘nee’ tegen mezelf. Uiteindelijk gaf mijn lichaam me een duidelijk signaal. En eerlijk: daar ben ik blij om. Ik greep deze kans met beide handen en maakte tijd om opnieuw te bekijken waar ik voor sta en waar ik voor wil gaan.  

Diploma's en opleidingen

  • Begeleiding en aanpak van stress en burn-out (Arteveldehogeschool)

  • Postgraduaat Inspirerend Coachen (Arteveldehogeschool)

  • Resultaatsgericht en coachend leidinggeven (Van Kelst)

  • Basisopleiding Inspirerend Coachen 

  • Master in de Taalkunde, specialisatie taalverwerving en onderwijslinguïstiek (KU Leuven), met grote onderscheiding

Karen Olga Julie Torfs 

bottom of page